dissabte, 30 de novembre del 2013

Embarbussament

Sabeu que són el embarbussaments? Doncs a la classe de COED hem realitzat l'activitat de dir un tots junts.

Els embarbussaments són un joc de paraules que juga amb la dificultat de pronunciar determinats mots o frases basant-se en la similitud dels sons que contenen, que fa que el parlant els intercanviï creant un efecte còmic.

Com ja sabeu, és molt important la vocalització i tot el que comporta com alçar la veu, que s'ens entengui, que arribi el missatge al receptor... 

L'embarbussament que hem treballat és: 

Una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. Si la gallina no hagués estat xica, tica, mica, camacurta i ballarica, els seus fills no haurien estat xics, tics, mics, camacurts i ballarics.


Segur que quan us sorti de memória i ràpit, notareu una petita diferència per que aixó és constància i tenir les idees ben clares i estar conscienciat que una bona pronunciació i vocalització és molt important per a ser un bon comunicador.

Va de mestres

A continuació exposaré les idees que més m’han interpel·lat, algunes de les qüestions que m’han sorgit, algunes de les inquietuds que m’han fet pensar i  per últim idees amb les que no estic personalment d’acord sobre el llibre “Va de mestres” escrit per Jaume Cela Ollé i Juli Palou Sangrà.

Ho redactaré en forma de carta com si fos pel Senyor Jaume Cela per què penso que és un altre manera d’expressar opinions personals i per ser mestre s’ha de saber comunicar-se correctament i de diferents maneres sense arribar a imposar una pròpia idea o ideologia.





Estimat Sr. Jaume Cela;

Em complau poder redactar aquesta carta exposant la meva opinió sobre un dels llibres que vostè ha publicat, Va de mestres.
Exposaré els aspectes que més m’han interpel.at, algunes de les qüestions que m’han anat sorgint alhora que llegia el llibre, alguns trets que m’han impactat o que m’han fet reflexionar, entre d’altres.
Primerament, el que vull remarcar és que aquest llibre té una idea clau, ens explica o ens manifesta que existeixen els conceptes que no s’han de fer quan estem educant però no els que si que s’han de fer.
Una frase que m’agradaria remarcar del seu llibre i que personalment m’ha fet reflexionar és “Ignorem quins són els ingredients que necessita cada acte educatiu, però sabem molt bé què no hi pot faltar mai”.
He de fer menció sobre un apartat en que explica la diferencia que hi ha entre el mestre que és per vocació o per que toca. Sincerament, penso que és una gran veritat per que aquesta professió ha de ser per persones amb cor, es a dir, amb sentiments, valors, comprensió i sobre tot amb una gran dedicació als seus alumnes.
Els nostres alumnes seran nouvinguts al món i serem nosaltres els hem d’introduir de mica en mica per que el puguin descobrir, es a dir, acompanyant-los en la descoberta d’aquest món.
Hi ha dos apartats en els que parla sobre la por. Primerament ens explica que no hem de tenir por per tal que no impedeixi que els altres puguin confiar en nosaltres. L’altre apartat ens fa veure que hem de transformar la por dels nostres alumnes en un desig de descoberta.
Això em fa pensar que alhora d’educar i d’aprendre, no hem de tenir por i que això és un vincle que existeix entre el mestre i l’alumne i que és feina del mestre fer desaparèixer amb les seves habilitats socials.
Un altre aspecte a remarcar del seu llibre i que m’ha fet pensar molt, com vostè diu, és “ Quan sembrem, no sabem quan recollirem ni què recollirem. Ara bé, aquesta ignorància, aquesta inseguretat, aquesta incertesa, no ens eximeix de sembrar tan bé com puguem”.
Des de el meu punt de vista, és una frase increïble que m’ha fet reflexionar. Nosaltres com a mestres no hem de deixar de banda a cap alumne, per molt que costi d’educar o per molt que l’infant no mostri millores. L’ideari seria potenciar l’autoestima de l’alumne pujant-li la moral i l’autoconcepte d’un mateix fen-li creure en el seu potencial i les seves habilitats.
Un tema tractat i que no m’ha agradat gens és que els mestres no són com abans que tenien els seus alumnes gaire bé totes les hores lectives de la setmana. Això fa que el mestre no conegui bé als seus alumnes i que no els pugui ajudar a avançar i el que avancen és amb una manca de confiança i de suport per part del mestre.
Comparteixo amb vostè moltes de les idees que ha publicat, però més concretament ens narra que un mestre ha de tenir uns valors determinats i essencials, per què avui dia són molt importants per poder socialitzar-se amb el món i aquets seran els que haurà d’ensenyar als seus alumnes.
En alguns dels capítols ens parla sobre el diàleg i aquest és un fet que he destacat del seu llibre.
Estic totalment d’acord amb moltes de les citacions fetes sobre aquest tema. Per exemple en un conflicte el primer que hi ha d’haver és el diàleg i a partir d’aquí, depèn de cada mestre i de les seves habilitats socials el saber resoldre o no els diferents tipus de conflictes que poden sorgir, ja sigui en un claustre, entre alumnes, entre companys... A més a més vostè mateix ens fa una reflexió sobre això, “ El diàleg ens permet anar humanitzant i ens permet, per tant, anar-nos educant”.
Una de les coses que m’ha sorprès del llibre és que de tant en tant menciona diferents autors amb petites filosofies o frases d’ells.
Un punt de vista filosòfic que cita i que he trobat interesant és de el savi Steiner i ens explica dues activitats per sobreviure a la societat. La primera és tenir bon humor i la segona és el silenci i la importància dels dos a la societat.
Finalment, un tema que vull tractar abans d’acomiadar-me de vostè és sobre la tecnologia. Fa poc he llegit un article en el que informava que els infants i els nens que creixen amb la tecnologia des de ben petits no els hi afavoreix al seu desenvolupament per que no tindran una bona descoberta i per més motius. Crec que avui dia se li està donant molta importància a la tecnologia en els infants i els nens, però sóc dels que pensa que “Les màquines no substituiran mai la nostre feina de mestres tal com nosaltres l’entenem i l’estem explicant”.
Per acabar, volia manifestar-li que estic en desacord sobre un capítol que vostè ha tractat al llibre i que des de el meu punt de vista ho podria haver expressat d’un altre manera dient gaire bé el mateix.
El capítol es titula “La prova del cotó per descobrir si governa un pensament de dretes”. Crec que l’educació avui dia és un factor en risc i que ens hauríem d’aturar seriosament i pensar en el futur dels nostres fills envers tot  el que engloba la seva educació, però sense barrejar la política amb l’educació per què és el que ens està perjudicant avui dia.
Ha sigut un plaer per a mi el fet de llegir el seu llibre, m’ha ajudat molt per créixer com a persona però sobre tot com a futur mestre.
Em quedo amb un últim consell donat per vostè, el no fer de mestre les vint-i-quatre hores del dia, que darrera de la professió hi ha una vida com amic, veí, pare, conductor, amant...
Una salutació molt cordial.
Ivan Romero

Espero que us hagi agradat el meu escrit.

dijous, 28 de novembre del 2013

Wordle



Wordle: Wordle
Al mòdul de GTIC treballem una sèrie de programes d'internet i en aquest cas, us explicaré, què és el Worde.

És una aplicació gratuïta amb la que els seus usuaris poden crear la seva pròpia word clouds (núvol de paraules). Aquests núvols poden adoptar diverses formes, colors i fonts . És una eina que facilita la presentació visual de paraules destacades a partir d'un text. 

En general , a través del seu ús es potencia el que s'ha denominat com la Web 2.0.

Per utilitzar Wordle només cal entrar a la seva web i començar a crear un núvol completament personalitzable a través d'un menú. El programa té l'avantatge d'eliminar automàticament les paraules curtes i els signes, mentres que també ressalta aquelles paraules que més es repeteixen dins del text . Un cop s'ha acabat, Wordle permet imprimir la imatge , capturar-la en PDF, o compartir-la amb els nostres contactes en un bloc o en la galeria de la pròpia aplicació.



A continuació, us comparteixo la pàgina web del programa Wordle:


Cmap (Mapes conceptuals)

Cmap és un programa online per a tots els usuaris amb el qual podem realitzar mapes conceptuals gràcies al llenguatge de programació Java. Va ser creat pel professor Alberto Cañas i el seu equip de l'IHMC (Institute for Human and Machine Cognition, PensacolaEstats Units).

Podem utilitzar algunes de les diferents plantilles que té a més dels icones i formes per a realitzar-ho a més ens permet crear diferents mapes alhora i pujar imatges personals des d'on s'estigui treballant

Cal dir que un avantatge és que ens permet guardar, en aquest cas exportar els mapes conceptuals com a imatge 'jpge, PDF... 

A classe de GTIC hem realitzat un a través d'un text que ens a aportat el nostre professor Jordi Simó:

El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.



Ara podeu veure el meu mapa conceptual que he realitzat a través d'aquest text:




Primer de tot vaig llegir profundament el text i entenent el que llegia, s'ha de tenir present que el fet de transformar la informació, en aquest cas d'un text redactat a un mapa conceptual, implica entendre, analitzar i relacionar correctament tots els elements del text.

Seguidament vaig distribuir el text en dues parts, el menjar i la família. Un cop fet, vaig començar a filar cada tema distribuint-los de la manera que heu vist. 

Si ho fas conscientment i analitzant poc a poc et pot sortir un bon mapa conceptual. Tingues present poden ser d'una gran ajuda per a tú.

Amb aquestes diapositives realitzades per Ernest Prats García tindreu una clar idea sobre els mapes conceptuals:


       

Mapes Conceptuals from Ernest Prats Garcia





Recursos:




Fluxogrames

Quan teniu un problema, a quí demaneu ajuda? Doncs bé, no estaria de més que tinguésim un esquema per poder resoldre els nostres problemes. A continuació us explicaré un programa d'internet anomenat Gliffy amb el que podem realitzar fluxogrames per diferents tasques.

Els fluxogrames poden servir planificar tasques en el desenvolupament de les tasques professionals. És un eina que pot servir per a la pressa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, definició d'ordres i instruccions...

Els fluxogrames, tenen diferents vinyetes amb les quals cada una té una funció:

                              [einesfluxograma1.jpg]

Aquí podeu veure un exemple que he fet amb el programa online ''Gliffy'':




Finalment us penjo un tutorial que podeu trobar a la pàgina web de ''Gliffy'':

                  





Recursos:





divendres, 22 de novembre del 2013

Orquestra simfónica




Al mòdul de música, ens van fer anar a escoltar una orquestra simfónica a l'auditori. 

Un cop vam anar-hi, la professora Lluïsa Abram, va dir que teníem que realitzar un petit escrit sobre els sentiments que ens va aportar aquesta experiencia i la meva va ser així:

Tot era immens, els nervis, l'emoció de la meva primera orquestra simfònica, les ganes de que comenci... 
Al principi, no s'havia que m'esperava però, un cop estava davant l'auditori, les ganes de que comences anaven creixent. Vaig entrar i tot semblava molt seriós, la decoració, la gent... però, a mesura que avançava en busca del meu seient, notava un ambient molt tranquil i relaxat. 
Els minuts anaven passant i cada cop quedava menys per a que comencés, fins que finalment els llum es van apagar.
Tot era molt emocionant, els musics van sortir a l'escenari i van començar a afinar els seus instruments, un cop afinats, tot va començar.
La melodia principal marca el tema principal i crea un peculiar clima d’incertesa i meditació que a mesura que avança la composició, s’entrelliga amb un segon tema de caràcter misteriós. 
El que ens volen oferir i fer sentir són moments de fort dramatisme i tensió, juntament amb altres de dubte, tristor i expectació 
La veritat que em vaig sentir impactat ja que, com he dit abans, mai havia presenciat una orquestra simfònica.
No m’ho esperava gens però, a mesura que passava el temps m’agradava cada cop més, sentia una barreja d sentiments amb els que difícilment podria descriure.
Em vaig quedar bocabadat quan de cop i volta el cor va començar a cantar, aquella tendresa, aquelles potencies de veus, aquella compenetració, era el resultat de totes les seves hores d’assaig. 
Finalment, a l’última part, va ser el moment més esperat ja que tocaven algunes que personalment em sonaven i em va fer molta il·lusió el fet de poder reconèixer algunes audicions. 
Quan va acabar tot, em vaig quedar molt sorprès perquè, al hora d’aplaudir, va sortir i entrar el director unes quatre vegades i tota l’estona l’estaven aplaudint de lo bé que ho havien fet. 

dijous, 21 de novembre del 2013

Google sites

A classe de GTIC hem treballat amb una eina de google, Google Sites. 

Per poder explicar-vos més bé aquesta eina, he recurrit a la vikipédia per poder fer-vos un resum més concret i així entendre-ho millor.

Google Sites és una aplicació online gratuïta oferta per l'empresa nord-americana Google. Aquesta aplicació permet crear un lloc web o una intranet d'una manera tan senzilla com editar un document. Amb Google Sites els usuaris poden reunir en un únic lloc i d'una forma ràpida informació variada vídeos , calendaris , presentacions , arxius adjunts i text. A més , permet compartir informació amb facilitat per veure-la i compartir-la amb un grup reduït de col·laboradors o amb tota la seva organització, o amb tothom.
Es pot gestionar projectes empresarials a través de Google Sites publicant informació i pujant informes , tot en un sol lloc i amb la seguretat i els permisos que vostè defineixi en vers les creative commons.

Les característiques principals de Google Sites són :
  • Fàcil creació de plantilles .
  • No requereix programació com l'HTML o CSS .
  • Plantilles de disseny disponibles .
  • Fàcil maneig d'arxius .
  • Fàcil maneig d'arxius adjunts .
  • Personalització del lloc .
  • Fàcil creació de contingut multimèdia (vídeos, documents, fulls de càlcul i presentacions de Google Docs, fotos de Picasa i eines de Google).
  • Designació de lectors i col · laboradors.
  • Cerca amb la tecnologia Google al contingut de Google Sites.
  • Creació d'intranets , pàgines d'empleats, projectes, etc.
Un cop ja tenim les idees clares, us presentaré un exemple que hem fet en grup a classe perque veieu com és i com l'hem realitzat nosaltres, l'hem volgut anomenar ''La última fila'' ja que a classe estem a l'última fila i ens considerem una gran colla d'amics on anirem omplint de mica en mica, cada apartat personal per tal de que ens pogueu coneixer una mica més i poguem compartir diferents experiencies o notes personals.

A continuació, us deixo la direcció del nostre google site realitzat per els components del grup que podreu mirar un cop entreu. 

Vikipèdia

La vikipèdia, és la versió catalana de la Wikipédia i es considera una enciclopèdia lliure mantinguda per una asociació sense ànim de lucre anomenada Wikimedia. Hi ha més de 15 milions d'articles escrits col·laborativament per usuaris d'arreu de tot el món i gaire bé tots els articles poden ser editats a través d'una 'discussío', aquestes modificacións dels articles sempre són revisades i corretgides, a vegades automàticament o d'altres pel própi autor.

Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger i és de les webs més conegudes actualment.

Jimmy Walles
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Jimmy_Wales.jpg


A classe l'hem estat treballant i ens han fet aquestes qüestions:

1. Són iguals els articles sobre un mateix tema en idiomes diferents? Això és una avantatge o una desavantatge? 

En els diferents articles que hi ha a la wikipedia, si canvias d’idioma, ens trobarem que no hi ha res igual, encara que tracti el mateix tema. Per una banda pot ser un desavantatge ja que en una llengua pot haver més informació que en l’altre sobre un mateix tema. Per altre banda també por ser un avantatge ja que podem traduir-ho automaticament i no tenir que utilitzar un altre eina com el traductor google i que tenim diferents punts de vista de l’informació.

2. Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipedia?

Un wiki és un lloc web on les pàgines poden ser editades per múltiples voluntaris a través del navegador web. Els textos o pàgines wiki tenen títols únics. Si s'escriu el títol d'una «pàgina wiki» en algun lloc del wiki entre dobles claudàtors ([[...]]), aquesta paraula es converteix en un «enllaç web» a la pàgina corresponent. Aquest enllaç es considera com a definició que ja entra en l’apartat de wikipédia.

3. Com estan escrits els articles? Per què els articles s’assemblen tant els uns amb els altres? 

Estructura, temps verbal, llenguatge que utilitzen etc.
A l’hora de escriure un article, s’ha de seguir aquest patró:

Índex
Parts d'un article
Secció introductòria
Desambiguació
Taula de continguts
Seccions i subseccions
Enllaços a articles principals
Vegeu també
Notes i referències
Bibliografia utilitzada
Bibliografia addicional
Enllaços externs

Categories
Enllaços interlingüïstics

4.Qui escriu els articles de la Wikipedia? 
Qualsevol persona pot escriure a la wikipedia omplint l’informació.

5.És veritat el que diu a la Wikipedia?
Moltes vegades no és veritat ja que molta gent no correbora l’informació o està incorrecta.

6.Qui vigila el vandalisme a la Wikipedia! Què són les llistes de seguiment?
No hi ha ningú en concret que ho vigili, però existeixen les llistes de seguiment que permeten seguir un article i ser notificat (si un ho vol) quan aquest article es modifiqui, per tant, controlar també si hi afegeixen informació falsa o incorrecte.

7. Tothom pot crear i editar articles? Que cal fer? 
Cada modificació que fa cada persona a un articlel la pot editar o modificar qui vuglui si l’autor ho permet. Cal, a vegades però no sempre, tenir un compte.

8. Com s'edita un article?

Aquesta és la direcció de com es modifica la pàgina de la wikipedia:


9. Diferències entre les enciclopèdies clàssiques i la wikipèdia?
En les enciclopèdies clàssiques, son llibres escrits per un reagrupament del coneixement humà. En canvi, la wikipèdia és una organitzacó sense anime de lugcre onlin que gracies als seus usuaris és va completant diariament.

10. Les discussions. Què son? On es fan? 
Les discussions són correccions o informació afegida sobre el tema del article. Es fan en una pestanya anomenada Discussió.

11. La Wiquipedia i les altres wikipèdies. Què són els projectes germans?

Són tots el wikis gestionats per la Fundació Wikimedia, inclosa la Viquipèdia.

12. Què és el llibre d’estil de la Wikipedia? 
El llibre d'estil  de la wikipedia és un document en què es fixen una sèrie de normes o pautes lingüístiques per unificar l'estil de les comunicacions en wikipedia.,seguint una uniformitat d'estil.

Aquesta és la pàgina on la wikipedia ho explica més profundament:


13. On és la pàgina sobre com crear una pàgina de la Wikipedia?  

Aquesta és la pàgina sobre com crear una pàgina de la Wikipedida:

14. Què és eduwiki?
És un espai col·laboratiu, on participen moltes persones des de diferents centres educatius d'arreu de Catalunya, en català i seguint uns principis normatius.

15. Quina és la relació entre les llicències Creative Commons i la Wikipedia? 
Són per les dues llicencies que tenen la mateixa intenció de llibertat de circulació d'informació que aporten el seus usuaris, llicència lliure per i llicencia creative commons.


Cal dir que a la Vikipèdia, hi han unes normes amb els cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia:


BluePillar.svg
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 419.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar.Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg
La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…

(Aquesta informació a sigut extreta de la vikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:5P)



És important que a la vikipèdia hi hàgi un punt de vista neutral, és a dir, l'informació que és redactada i exposada a ser de la manera més subjectiva possible, i mirar de descriure de manera equànime tots els punts de vista, segons la seva importància. 
Aspirar a aconseguir un punt de vista neutral és important sobretot quan es tractin temes conflictius, ja sigui sobre política, nacionalisme, religió, etcètera: cal evitar de prendre part per cap de les opcions en conflicte.

En aquesta pàgina web podreu llegir i informar-vos millor sobre el ''Que no és la vikipèdia'' i és molt interesant ja que també serveix per saber el que hem de fer i que no hem fer amb la vikipèdia.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:All%C3%B2_que_la_Viquip%C3%A8dia_no_%C3%A9s



Aquí podreu obtenir molta més informació en una conferéncia donada pel creador Jimmy Wales:


                     

Les wikis

Una wiki en una web de www.wikispace.com que tothom pot accedir i crear de manera col·laborativa. Els usuaris d'un wiki poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web. Un dels wikis més coneguts és la wikipedia.

Quan fem una modificació d'una wiki, es queda grabat en un historial amb els contiguts anteriors, així es pot recuperar informació eliminada o incorretce a més de poder controlar els actes vandàlics. Es pot protegir una wiki per tal de que ningú les pugui editar o fer que només les modifiquin una part dels usuaris.

Avui dia, són més reconegudes per l'utilitat que tenen com a enciclopèdies col·laboratives com la vikipèdia i cada vegada són més emprades per empreses i comunitats webs.

Característiques extretes de (http://ca.wikipedia.org/wiki/Wiki): 

  • Un wiki invita els usuaris a modificar o crear qualsevol pàgina des de la mateixa pàgina web i navegador, sense cap programari addicional.
  • Un wiki, mitjançant els enllaços interns, connecta pàgines relacionades de manera fàcil i intuïtiva, i mostra si la pàgina a què s'enllaça ja s'ha creat o encara no.
  • Un wiki no està pensat només per a visitants esporàdics, sinó que busca que aquestos s'impliquen en la seua creació i col·laboren en els canvis constants que el modifiquen.

Aquí us penjo un tutorial de youtube creat l'usuari ''Upobioinfo'' on explica com podem crear una wiki:


diumenge, 17 de novembre del 2013

PDI (Pissarres Digitals Interactives)

Avui dia tenin l'oportunitat d'ajudar-nos de la tecnologia a l'aula i és un factor molt important, encara que no hem d'oblidar tampoc els aspectes tradicionals com els llibres en comptes de l'ordinador.

Sabeu que són les PDI (Pizarres Digitals Interactives)? Són un eina digital amb forma i utilitat de pissarra on  qualsevol usuari és capaç de crear tot tipus de contingut digital seguint la metàfora de la pissarra, clarions i esborrador, però, amb totes les bondats d'un ordinador. La pissarra digital i la pissarra digital interactiva (PDI) són sistemes tecnològics que consisteixen en un ordinador multimèdia, generalment connectat a Internet, i un videoprojector que projecta sobre una pantalla o paret ço que veiem a l'ordinador.


La PDI és una gran superfície sobre la qual podem presentar nombrosos continguts i mitjans de forma simultània, dinàmica i controlada, produeix en els alumnes i els professors, una important sensació d'autoconfiança. La utilització d'aquestes TIC, fomenta que els alumnes siguin partíceps del seu propi aprenentatge, es motiven, afavoreixen la relació professor-mestre, alumne-alumne, etc.
S'adapta a totes les situacions i nivells dels alumnes, especialment aquells amb necessitats educatives especials. Permet a l'estudiant concentrar-se en el moment de l'aprenentatge, en comptes de preocupar-se per prendre apunts. Redueix les vegades en que els alumnes es puguin sentir perduts, ja que tot el necessari és present a la pissarra, i és possible de tornar enrere per recapitular. Les notes, esquemes, explicacions poden ser impreses o enviades als alumnes. L'entusiasme i motivació de l'alumne provoca una sensació molt positiva en el professor alhora d'adaptar el material, ampliar-ho, millorar-ho, etc. Dóna a l'aula una espontaneïtat i flexibilitat que motiva tant el professor com els alumnes. El caràcter multimèdia de les PD i, afavoreix l'explicació al llenguatge i el tipus de comunicació (televisió, xarxes socials, videojocs, telèfons mòbils, etc.). La utilització de les eines d'escriptura i edició, així com les imatges, els vídeos i animacions, faciliten la comprensió d'idees complexes i abstractes. Gràcies a la seva rapidesa, accelera el desenvolupament de les classes i augmenta l'afectivitat de les explicacions. La PDi serveix de pont d'unió d'adaptació, reutilització i millora. Representa un estalvi important de temps del professor ja que gràcies a la possibilitat de gravar el que fem a la PDI, podem reutilitzar totes les nostres explicacions i activitats. Això motiva al professor a desenvolupar les seves pròpies habilitats organitzatives i de revisió.

Les PDI disposen de:
- Bloc de notes i quaderns electrònics configurables i personalitzats. 
- Llibres electrònics multimèdia.
- Gravadora d'unitats didàctiques.
- Creador d'unitats didàctiques (software autor)
- Gravar vídeos
- Capturador de pantalles, imatges i webs. 
- Biblioteca de mitjans configurables i ampliables pels professors i els alumnes. 
- Reconeixement d'escriptura i edició automàtica de textos a pantalles. 
- Plataforma de sessions compartides entre equips, professors i alumnes, 
- Eines de presentació com zoom, cortines, etc. 
- Explicacions amb llenguatge audiovisual, multisensiorial, comunicatiu i interactiu.

Recursos:
  • Vikipèdia

dijous, 14 de novembre del 2013

Com parlar bé en públic

A les classes de COED, parlem molt sobre els bons comunicadors i les caracteristiques i requisits necessaris per poder realitzar una bona presentació per tal de parlar correctament en públic.

A través d'aixó ens han fet llegir el llibre ''Com parlar bé en públic'' escrit per Joana Rubio i Francesc Puigpelat.



A continuació, us comparteixo un resum del llibre que he realitzat per capítols.





Un cop vam llegir el llibre, vam fer un debat a classe sobre el decàleg del bon comunicador i vam arribar a aquestes conclusions:

1. Controlar els nervis s'aconsegueix evitant els tics nerviosos. Hem d'acceptar els nervis i no és aconsellable ficar-se darrera de la taula.

2. Elaborar un guió que estigui ben estructurat. El guió és la carcassa, és aquella eina que solament és per tú. Ha de contenir idees principals i no s'ha de confondre amb paraules.

3. Domini de la llengua i correcció llinguistica.

4. Un discurs clar, concís i breu: Frases curtes, seguint l'ordre de les idees.

5. Tenir clar l'objectiu del discurs. Convencer, persuadir. Convencer significa canviar les opinions defensant la teva.

6. El Feedback (Retroalimentació) de la mirada és molt important. L'orador actua depén de les reaccions del públic. L'orador en tot moment ha de mirar al públic, per captar la seva atenció. Si les sensacions de l'orador són dolentes ha d'intentar modificar el seu discurs, per tant l'orador ha de tenir altres alternatives d'exemple per si es dona aquest cas.

7. L'orador a de tenir una correcte posició del cos. Ha de mostrar el cos sencer, no a de creuar els braços, a de mostrar les mans sense moviments forçats. Els cabells descoberts, els peus alineats i separats...

8. Control de la veu. És el nostre instrument per poder comunicar-nos i a l'hora el tret característic de cada persona.

-Suport de la comunicació
-Expressió del ser
-Eina de treball
-Vocalització i articulació

9. L'estructura és un element molt important i ha de ser ben ordenada i clara.

10. Que faci efecte al públic, es a dir, una intenció persuasiva de manera que ho faci interesant.