dijous, 21 de novembre del 2013

Vikipèdia

La vikipèdia, és la versió catalana de la Wikipédia i es considera una enciclopèdia lliure mantinguda per una asociació sense ànim de lucre anomenada Wikimedia. Hi ha més de 15 milions d'articles escrits col·laborativament per usuaris d'arreu de tot el món i gaire bé tots els articles poden ser editats a través d'una 'discussío', aquestes modificacións dels articles sempre són revisades i corretgides, a vegades automàticament o d'altres pel própi autor.

Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger i és de les webs més conegudes actualment.

Jimmy Walles
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Jimmy_Wales.jpg


A classe l'hem estat treballant i ens han fet aquestes qüestions:

1. Són iguals els articles sobre un mateix tema en idiomes diferents? Això és una avantatge o una desavantatge? 

En els diferents articles que hi ha a la wikipedia, si canvias d’idioma, ens trobarem que no hi ha res igual, encara que tracti el mateix tema. Per una banda pot ser un desavantatge ja que en una llengua pot haver més informació que en l’altre sobre un mateix tema. Per altre banda també por ser un avantatge ja que podem traduir-ho automaticament i no tenir que utilitzar un altre eina com el traductor google i que tenim diferents punts de vista de l’informació.

2. Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipedia?

Un wiki és un lloc web on les pàgines poden ser editades per múltiples voluntaris a través del navegador web. Els textos o pàgines wiki tenen títols únics. Si s'escriu el títol d'una «pàgina wiki» en algun lloc del wiki entre dobles claudàtors ([[...]]), aquesta paraula es converteix en un «enllaç web» a la pàgina corresponent. Aquest enllaç es considera com a definició que ja entra en l’apartat de wikipédia.

3. Com estan escrits els articles? Per què els articles s’assemblen tant els uns amb els altres? 

Estructura, temps verbal, llenguatge que utilitzen etc.
A l’hora de escriure un article, s’ha de seguir aquest patró:

Índex
Parts d'un article
Secció introductòria
Desambiguació
Taula de continguts
Seccions i subseccions
Enllaços a articles principals
Vegeu també
Notes i referències
Bibliografia utilitzada
Bibliografia addicional
Enllaços externs

Categories
Enllaços interlingüïstics

4.Qui escriu els articles de la Wikipedia? 
Qualsevol persona pot escriure a la wikipedia omplint l’informació.

5.És veritat el que diu a la Wikipedia?
Moltes vegades no és veritat ja que molta gent no correbora l’informació o està incorrecta.

6.Qui vigila el vandalisme a la Wikipedia! Què són les llistes de seguiment?
No hi ha ningú en concret que ho vigili, però existeixen les llistes de seguiment que permeten seguir un article i ser notificat (si un ho vol) quan aquest article es modifiqui, per tant, controlar també si hi afegeixen informació falsa o incorrecte.

7. Tothom pot crear i editar articles? Que cal fer? 
Cada modificació que fa cada persona a un articlel la pot editar o modificar qui vuglui si l’autor ho permet. Cal, a vegades però no sempre, tenir un compte.

8. Com s'edita un article?

Aquesta és la direcció de com es modifica la pàgina de la wikipedia:


9. Diferències entre les enciclopèdies clàssiques i la wikipèdia?
En les enciclopèdies clàssiques, son llibres escrits per un reagrupament del coneixement humà. En canvi, la wikipèdia és una organitzacó sense anime de lugcre onlin que gracies als seus usuaris és va completant diariament.

10. Les discussions. Què son? On es fan? 
Les discussions són correccions o informació afegida sobre el tema del article. Es fan en una pestanya anomenada Discussió.

11. La Wiquipedia i les altres wikipèdies. Què són els projectes germans?

Són tots el wikis gestionats per la Fundació Wikimedia, inclosa la Viquipèdia.

12. Què és el llibre d’estil de la Wikipedia? 
El llibre d'estil  de la wikipedia és un document en què es fixen una sèrie de normes o pautes lingüístiques per unificar l'estil de les comunicacions en wikipedia.,seguint una uniformitat d'estil.

Aquesta és la pàgina on la wikipedia ho explica més profundament:


13. On és la pàgina sobre com crear una pàgina de la Wikipedia?  

Aquesta és la pàgina sobre com crear una pàgina de la Wikipedida:

14. Què és eduwiki?
És un espai col·laboratiu, on participen moltes persones des de diferents centres educatius d'arreu de Catalunya, en català i seguint uns principis normatius.

15. Quina és la relació entre les llicències Creative Commons i la Wikipedia? 
Són per les dues llicencies que tenen la mateixa intenció de llibertat de circulació d'informació que aporten el seus usuaris, llicència lliure per i llicencia creative commons.


Cal dir que a la Vikipèdia, hi han unes normes amb els cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia:


BluePillar.svg
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 419.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar.Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg
La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…

(Aquesta informació a sigut extreta de la vikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:5P)



És important que a la vikipèdia hi hàgi un punt de vista neutral, és a dir, l'informació que és redactada i exposada a ser de la manera més subjectiva possible, i mirar de descriure de manera equànime tots els punts de vista, segons la seva importància. 
Aspirar a aconseguir un punt de vista neutral és important sobretot quan es tractin temes conflictius, ja sigui sobre política, nacionalisme, religió, etcètera: cal evitar de prendre part per cap de les opcions en conflicte.

En aquesta pàgina web podreu llegir i informar-vos millor sobre el ''Que no és la vikipèdia'' i és molt interesant ja que també serveix per saber el que hem de fer i que no hem fer amb la vikipèdia.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:All%C3%B2_que_la_Viquip%C3%A8dia_no_%C3%A9s



Aquí podreu obtenir molta més informació en una conferéncia donada pel creador Jimmy Wales:


                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada