diumenge, 27 d’octubre del 2013

''Documentar, una mirada nova.''

Al seminari, ens van fer llegir un llibre que es diu ''Documentar, una mirada nova'' Publicat per la Xarxa Territorial d'Educació Infantil a Catalunya.

Aquest llibre tracta 30 petites històries amb exemples de diferents situacións que han viscut els infants d'una escola i que deixen entre veure l'educació no formal, ja que amb la pràctica o el dia a dia els infants també aprenen coses noves i que encara que sembli insignificant, és molt important per a ells, sobre tot l'ambit de treball amb la natura que és un factor molt important en aquesta escola.

A continuació no us faré un resum de les diferents històries ja que aixó us ho deixo a vosaltres per que el llegiu però si que respondré a unes preguntes realitzades en el treball i que sobre tot van orientades cap el tipus d'escola que hi apareix en aquest llibre.

1. Com imagines l’escola del llibre? I l’aula?
Personalment crec que deu ser una escola increïble, molt gran, envoltada de naturalesa, on es dona molta importància a l’opinió de l’infant i sempre es te cura d’ell creant un ambient afavoridor i emocional per el seu desenvolupament.
Utilitza molt en l’àmbit educatiu la descoberta de l’entorn amb la naturalesa que crec que és també un punt molt important alhora del tindre en compte el desenvolupament de l’infant.
A nivell de l’aula crec que deu ser molt important el treball en equip, on treballaran molt el tema dels possibles conflictes que puguin sorgir al llarg del dia, a més del treball en equip, les rutines...

2. Com deu ser la mestra? 
Aquesta mestra deu ser tendre , sentimental, es preocupa pel seu treball, ajuda als infants encara que els hi dona la suficient confiança als infants per aconseguir ells l’objectiu, evoluciona amb els seus infants, divertida, amb iniciativa, amb confiança...

3. Com deu ser el dia a dia a l’escola?
Tots contents, amb grans amistats on es poden conèixer i socialitzar-se amb infants de diferents edats, on la naturalesa és un punt molt important al dia a dia, on la descoberta tant d’un mateix com de l’entorn són molt importants per al desenvolupament i el propi progrés de l’infant.
Penso que serà una escola molt més lúdica on es fan moltes coses pràctiques que és com realment s’aprèn i no tant a nivell de fitxes i sessions a l’aula.
Serà molt important el treball en grup i sobre tot les rutines que són un factor molt important per treballar de forma divertida on alhora poden aprendre nous conceptes descobrint i relacionant-se entre ells intercanviant paraules, objectes, materials, mirades, riures, gestos...

4.Quin deu ser l’estat d’ànim d’aquesta escola?
Jo estaria perfectament content, ja que s’adapta als meus gustos i opinions com la de posar més en practica les activitats i sobre tot fer-les a l’aire lliure, amb la naturalesa, que assagin, que s’equivoquin, que aprenguin coses noves...
Això dona més ganes d’aprendre als infants, de tal manera que estan més contents i sobre tot si és divertit per a ells, a més que utilitzaran les tècniques apreses sense que s’adonin i a la vegada estaran realitzant una rutina que de vegades poden arribar a ser molt avorrides.
Crec que tot això dona més ganes de saber, d’aprendre, d’investigar o esbrinar diferents curiositats que puguin sorgir dia a dia.

5. Creus que hi aprenen el que cal?
Pel simple fet de treballar en un ambient educatiu més natural on la descoberta d’un mateix i la descoberta de l’entorn juguen un paper molt important, crec que no hi ha res millor que això.
Els infants de petits, no necessiten classes teòriques en si com ara a nosaltres, els hi cal experimentar, sentir, viure, créixer, aprendre, equivocar-se, tocar, veure, olorar, degustar... són un mínim d’exemples que els infants haurien d’assolir quan són petits i que a través d’aquí ells aprenguin i es desenvolupin adequadament.
Crec que és una escola ideal per aprendre, on aprenen moltes coses i conceptes a més de valors, treball en equip, resolució de conflictes... així que no tinc cap dubte de que els infants aprenen en aquest tipus d’escola.
A més de tot això també és important el treball amb els pares i les seves relacions interpersonals amb els infants i justament el que proposa aquesta escola, son activitats en les que els pares ensenyen els seus hobbies o oficis als infants realitzant diferents sortides o activitats i també te la sort de la col·laboració de l’AMPA.







Espero que serveixi per incitar-vos a llegir aquest llibre que he trobat tan interesant.




Analitzem una revista

Aquesta entrada la dedicaré a parlar una mica sobre un treball realitzat al seminari que consistia a analitzar una revista educativa i emprenedora al seminari de la facultat.

Primer de tot, la tutora ens va donar un full on podiem escollir diferents revistes com són:

-ESCOLA CATALANA, publicada a Barcelona des de 1965 per la delegació d'ensenyament català.
-GUIX, publicada a Barcelona des de 1977 per serveis pedagògics, S.L.
-PERSPECTIVA ESCOLAR,publicada a Barcelona des de 1975, associació de mestres ROSA SENSAT.
-Aula de Innovación Educativa, publicada a Barcelona des de 1992 per l'editorial GRAÓ EDCACIÓN.
-CUADERNOS DE PEDAGOGIA, publicada a Barcelona des de 1974 per l'ed. FONTALVA.
-INVESTIGACIÓN EN LA ESCUELA, publicada a Sevilla des de 1987 per l'ed. DÍADA.

Aquestes revistes ens poden servir de molta utilitat i aportar molta informació.

La revista que vam escollir va ser GUIX d'infantil i a continuació explicaré un Sumari i breu anàlisi de cada apartat de la revista que consta de 9 apartats amb subapartats a cadascun:

-Editorial: On parla de diferents temes a cada revista.
-Retalls: Petites noticies sobre l’educació infantil.
-I tu que en penses: Opinió personal de diferents autors que són professionals ja sigui educadors, pedagogs... i tracten diferents temes sobre l’educació.
-Retrat: Biografia on explica experiències de diferents persones en el món educatiu.
Parlem de: Tracta algun tema més detallat amb subapartats
-Reflexió: Cada revista té un tema diferent i ens dona la seva reflexió i opinió.
-En la pràctica: Informació de diferents espais o instal·lacions.
-Finestra oberta: Tracta sobre els diferents costos dels infants.
-Bloc: Es divideix en
              *El dia a dia: El servei d’acollida
              *Flaix: Creadors de circumstàncies, teories.
              *Cuida’t: Informació sobre salut.
              *Amb tots els sentits.

Opinió personal de la revista:
Personalment m’ha semblat molt interesant ja que els apartats que té són veritablement actuals i això és el que interessa al públic, a demés dels consells que ens comunica.
Està molt bé organitzada amb els seus apartats corresponents, el que la fa més interesant és també que sempre té el mateixos apartats on a cada revista parla de temes diferents i això fa que faciliti als lectors la comprensió i és una manera de seguir sempre unes pautes.
La recomanaria a tothom ja que aporta molt bona informació a més de ser entretinguda. 

Treballem el fang

Ara os parlaré una mica sobre una de les ultimes sessións realitzades expressió visual i plàstica.

Entrar a l'aula i veure tres cubells plens de tres tipus diferents de fang:
-Fang més fosc, és més dur i compacte.
-Fang color intermig, és més tou i amb fragments de sorra.
-Fang més clar, és més liquid, té més aigua i poc compacte.

El que es pretén en aquesta classe és observar, sentir i identificar els diferents tipus de fang i com poder arrivar a treballar amb ells en un futur.

Seguidament, el que van tenir que experimentar va ser dos masses diferents, una estava elaborada amb farina, aigua i colorant de color blau. L'altre massa estava composta per aigua, sucre i colorant de color vermell.

Un cop vam tenir aquesta  oportunitat de gaudir i d'experimentar aquests materials vam tenir que realitzar un treball que consistia a construir un hàbitat amb aquests per a uns petits animals i plantes de joguina que teniem a l'abast.

Finalment vam tenir que explicar una petita història que deixariem sense final i que tingués relació amb l'animal escollit per a l'habitat construit.

Va ser una experiéncia molt interesant i que destaco ja que per als infants pot arribar a ser molt educativa.











Comentem un Blog

A classe de GTIC vam comentar diferents blogs que hi han per internet i que de primeres són molt interesants i a més ens poden servir per informar-nos de diferents aspectes o treballs realitzats que ens serveixin com a eina per posar a prova la nostre imaginació i intentar millorar per tal que sigui més agradable i divertit per als infants.

Un dels blogs que hem sembla molt interesant és '' http://blocs.xtec.cat/infantslacucafera ''.

En aquest blog  hi podem trobar escrit les activitats treballades d'aquell mateix dia, explicades en forma de text, i acompanyades per fotografies i vídeos. 

No és un blog on es publiqui amb molta regularitat, però quan ho fan, pujen dues o tres entrades noves al blog fetes pels professors amb l'ajuda dels infants.

Aquest blog va dirigit cap els pares per que puguin veure el que fan a l'escola i puguin opinar i comentar lo divertit i afavoridor que és per als seus fills, encara que alhora també serveix per altres organismes que no pas la familia, com per exemple educadors per poder agafar idees i posar a prova la própia creativitat.

Crec que és un blog on està molt be organitzat i sobre tot queden molt clars els diferents apartats, ja que està dividit per classes encara que penso que per ser un blog infantil, és una mica massa seriós i aburrit envers l'aspecte.

Per altre banda té un punt important a favor que és que comta amb la galaria fotogràfica Picassa, amb aquesta galeria, el que poden fer és penjar tantes fotografies com ells vulguin.





Us deixo altres blogs educatius que també m'han semblat molt interesants i útils:

 -El racó dels nens: http://pelsnens.blogspot.com.es/  
 -Escola Sadako: http://ei3sadako.wordpress.com/ 




Land Art

En aquesta nova entrada us parlaré de Land Art, un estil que hem treballat al módul d'expressió visual i plàstica.

Per saber-ne una mica més:
És un moviment artístic que sorgí als Estats Units  a finals dels anys 60 i principis dels 70 en el que el paisatge i l'obra es troben inexplicablement relacionats. Es refereix també a un , art creat en la naturalesa, utilitzant materials naturals com pedres, fulles o terra. Les escultures no es situen en el paisatge, sinò que el paisatge és el mitjà de la seva creació. Sovint les obres es troben en espais oberts, lluny de la civilització i són susceptibles de sofrir canvis i l'erossió pròpies de les condicions naturals.

La seva finalitat és produir emocions plàstiques en l’espectador que s’enfronta a un paisatge determinant. El principi fonamental de Land Art és alterar, amb un sentit artístic, el paisatge, per produir el màxim d’efectes i sensacions a l’observador. Es pretén reflectir la relació entre l’home i la terra, el medi ambient i el món.

Un cop sabíem el que teníem que saber, vam buscar un referent artístic per ajudar-nos a inspirar per poder realitzar la nostre obra.

Vam escollir Robert Smithson, va arribar al Land Art després d’ iniciar la seva formació artística  com a pintor a Nova York on s’adintrarà als camins de l’abstracció fins al 1962 que comença a interessar-se per l’escultura fins arribar a la seva obra més famosa “ Spiral Jetty”.

Els problemes que més es plantejava l’artista era el lloc, l’espai on volia crear la seva obra d’art. També és important saber que els seus pensaments van estar molt influenciats per les obres de Borgues.


La nostra temática escollida en grup va ser una mica semblant a aquesta obre de ''Spiral Jetty'' de Robert Smithson.

Amb diferents materials com les roques, la platja, les petxines.... vam realitzar aquesta obra:






La simbologia d'aquests materials és:

  • La platja: simbolitza el trobament dels dos estats de la ment. Per una banda l’estat racional i per l’altre l’emocional.
  • Sorra: és un element que per separat es casi imperceptible per aquest motiu simbolitza necessitat de depèndencia i inseguretats.
  • Mar: simbolitza tranquilitat, claredat, i en especial la felicitat
  • Roca: no només  simbolitza la realitat, una realitat que casi ni coneixem, sinó que també són les diferents etapes del desenvolupament de l’home.
  • Petxines:  Al no ser totes iguals, representa els diferents dies o situacions viscudes i el creixement tan interior com exterior.
  • Petxina al rebés: simbolitza canviar la manera de fer i obrir-se a allò nou.
  • Petxina al rebés: simbolitza la vida.



Els colors

Aquesta entrada l'utilizaré per explicar-vos el que vam realitzar a una de les sesións d'expressió visual i plàstica.

Primerament ens preparem el material, bates, pintures, gots, agua... un cop tot preparat estem llestos per començar.

Un canvi de to ho diem canvi en el cercle cromàtic, és un cercle de colors creats a partir dels tres colors primaris: el magenta, el cian i el groc, a continuació el vam tenir que realitzar barrejant aquests tres colors principals.





Els tons grissos, blancs o negre ho diem tons per a la saturació que en tenen un 0%, en canvi un altre color com el vermell té un to de saturació de 100%.
Si fem una barreja del color vermell amb el color negre per exemple estem fent una pèrdua de saturació i a més si barrejem els tres colors primaris (Magenta, cian i groc) surt una pèrdua de saturació ja que surt el color negre.

El que veiem com a color és gràcies a les radiacions electromagnétiques. 
L'ull té dos tipus de cel·lules, els cons i els bastons. Els Bastons són sensibles a la claror i la foscor i els Cons detecten el color i els divideix en tres zones.

Síntesi aditiva: detecten el blau verd i vermell.
-Colors primaris: vermell, blau i verd.
-Colors secundaris: groc, magenta, blau cian.
Els tres colors primaris donen llum blanca.

Síntesi substractiva: La vista té la capacitat de veure les zones llumíniques, arriba la llum al material i revota. Un material o objecte absorbeix uns colors i reflexe altres que no absorbeix.

Característiques del color:
-To
-Saturació: Colors saturació del 100%, blanc, gris i negre 0%
-Lluminositat

Els colors complementaris diatralment están oposats al cercle cromàtic. Sumats a la síntesi aditiva produeixen la llum blanca.




Creative Commons


En aquesta nova entrada parlaré sobre la llicencia Creative Commons (CC).

L'objectiu de Creative Commons és facilitar a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin o modifiquin la seva obra com una pagina web, imatge o d'altres sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies

Creative Commons proporciona llicències als autors per tal que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. Cal dir que no dóna llicències totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el Copyleft i aquestes condicions les escull el propi autor. 

Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat", Creative Commons proposa tenir "alguns drets reservats".

Creative Commons va ser fundada l'any 2001 i llançada el 2002 als Estats Units, amb el suport del Centre del Domini Públic, per James Boyle i Lawrence Lessig. 

Hal Abelson, Eric Saltzman (advocat i expert en ciberlleis) i Eric Eldred (editor web). Estudiants del Berkman Center for Internet & Society a la Harvard Law School han ajudat també en el projecte. Lawrence Lessig n'és l'actual president i és professor de dret a la Universitat de Stanford, que és on s'ubica actualment Creative Commons. A l'estat Espanyol concretament, el projecte fou resultat d'una necessitat a la UB (Universitat de Barcelona) per gestionar el material docent que el professorat penjava a internet.

La imatge que ens podrem trobar per identificar Creative Commons a una pàgina web és:


                                                      


Aquí podeu veure els diferents tipus de llicències:


Reconeixement (by).




Reconeixement - NoComercial (by-nc).




Reconeixement - Nocomercial - CompartirIgual (by-nc-sa).





Reconeixement - Nocomercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd).




Reconeixement - CompartirIgual (by-sa).






Reconeixement - SenseObraDerivada (by.nd).


A continuació, us deixo la direcció d'una pàgina web on podreu veure un vídeo que explica clarament les creative commons.

http://cyber.law.harvard.edu/blogs/gems/ion/secreativo.swf








dimecres, 23 d’octubre del 2013

Usos educatius dels blogs

A classe de GTIC hem tingut que llegir el llibre "Usos educatius dels blogs" que està escrit per Francesc Balagué i Felipe Zayas. 

És un llibre molt interessant, que ens explica profundament el món dels blogs on ens explica des de com crear-ho i com utilitzar-ho fins tot el transfons que comporta aquesta eina online on es pot accedir, utilitzar informació com a recurs, comentar, compartir...

El començament del llibre tracta una mica alguns conceptes relacionats amb els blogs com per exemple els ''Weblogs'' que és un mitjà de comunicació que afavoreix l'aprenentatge actiu, els ''Edublogs'' que són blogs educatius, la ''Viquipèdia'' que és una enciclopèdia online gratuita que es forma de manera col·laborativa, sobre el ''RSS'' que és una manera de seguir webs, blogs i noticies de diferents usuaris. 

Una de les parts més importants que tracta el llibre són les web 2.0 com a nova forma online i mostra d'evolució, gràcies a això, molts usuaris online poden gaudir d'un gran llista de programes del programari lliure. 

També cal mencionar les ''creative commons'' com a principal eina per a la privatització i drets de les própies obres.

Seguidament el llibre ens parla sobre els blogs educatius, és una part molt interesant que personalment no coneixia i després de visitar diferents blogs educatius, trobo que són una proposta molt interesant.

Més endavant ens parla sobre la creació de blogs i com poder realitzar un bon blog personal amb el tema principal que volguem.

Cap al final del llibre ens parla amb detall sobre diferents experiències i vivències que han viscut professors.

Acabant, ens fa saber llocs d'interès o informació per els blogs.

I finalment, en l'últim apartat, hi podem trobar diferents eines pels blogs com per exemple les wikis, els forums, les RSS entre d'altres.

     

dissabte, 19 d’octubre del 2013

Cultura lliure i Programari lliure

A les classes de GTIC hem estat treballant alguns conceptes com programari lliure i culture lliure.

Podem definir cultura lliure com un moviment que promou el fet de crear i compartir la cultura amb uns principis de llibertat que són semblants als del programari lliure.

Un exemple ben clar sobre la cultura lliure és la vikipèdia, ja que com tots sabem, es crea a nivell global de manera col·laborativa sempre hi quan respectis una sèrie de pautes.

El programari lliure o també anomenat software lliure, és el que pot ser utilitzat, estudiat, modificat amb l'intenció de millora i que pot ser redistribuit en una versió modificada o sense modificar, és a dir, amb millores o no, i aquest ha de ser compartit encara que pot tenir una sèrie de petites restriccions per tal d'assegurar-lo per als pròxims destinataris.

Un programa del programari lliure ha de permetre aquestes 4 llibertats:
  • Llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit
  • Llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés al codi font és un requisit.
  • Llibertat de redistribuir còpies
  • Llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font és un requisit.
Capítol Programari lliure del programa Bit@bit que es troba a l'Edu3.cat:


                   Edu3.cat

dissabte, 12 d’octubre del 2013

Les RSS

A classe de GTIC amb el professor Jordi Simó, hem treballat com incloure el nostre canal RSS al blog.

No us qüestioneu què és el RSS? Doncs bé la veritat, que al començament, em va costar una mica d'entendre a mi també però gràcies a l'informació d'internet he arribat a diferents conclusions i definicions que us explicaré a continuació per tal que entengue-ho aquest concepte.

Per començar, cal dir que les sigles RSS provenen de l'expressió en anglès Really Simple Sindication , és a dir , sindicació realment simple. 

Per poder entendre aquest concepte us ho explicaré amb un exemple molt interesant sobre el seu funcionament.

Posem el cas que hi ha una productora que fa una pel·lícula (La pel·lícula seria equivalent a la notícia RSS). Un cop acabada la pel·lícula, aquesta productora arriba a un acord amb un canal de televisió perquè emeti la pel·lícula (El canal de televisió seria la font RSS o canal RSS). Una vegada que el canal emet la pel·lícula, es podrà veure en totes les televisions (La televisió equivaldria al lector RSS).

En canvi, en el cas del món online i els RSS, funcionaria de la següent manera. Una pàgina web generaria un contingut o notícia web (Productora). A través d'uns canals RSS o fonts RSS (Que complirien una funció similar a un canal de televisió), aquesta notícia es distribuiria i arribaria al vostre escriptori (Que seria equivalent al televisor) per a que la puguis llegir.

Els sistemes RSS tenen molts avantatges, entre els quals cal destacar, que et permeten mantenir-te informat amb un important estalvi en temps.

Si hi ha diverses pàgines web que t'interessen que van actualitzant els seus continguts i t'agradaria mantenir-te informat, un lector RSS t'estalviarà molt de temps. Gràcies al RSS, no hauràs de visitar cadascuna de les pàgines web que t'interessen per veure si han afegit o no algun article que et pugui interessar. Aquestes pàgines t'informaran (a través del teu lector d'RSS com per exemple ''NETVIBES''). Quan entris al teu lector RSS , estaràs automàticament informat sobre totes les novetats que s'han produït en totes les pàgines web que has donat d'alta ja que apareixeran en allà.

Com subscriures a la feed d'una pàgina web o bloc?

Si et trobes navegant i trobes un bloc que és del teu interès, podràs afegir-lo al vostre escriptori ( Per exemple ''Netvibes'') directament des del bloc.

El primer que hauràs de fer és comprovar que la pàgina web o bloc ofereix el servei RSS. Per això, només cal localitzar la icona que identifica les RSS. 
Icona RSS

Amb la icona ja identificat, hauràs de fer un clic sobre el mateix. Aquest clic us portarà a una nova pantalla o s'obriran unes pestanyes, en les quals hauremn d'escollir a quins lectors RSS anem a afegir la pàgina web, en el meu cas al lector ''Netvibes''. 

I així de fàcil és incloure una pàgina web o blog al teu lector.

Espero que us hagi servit per a coneixer una mica més les RSS i que us hagi ajudat per a començar a utilitzar-ho.

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Web 2.0

A classe de Gtic, hem tractat les webs 2.0 i us preguntareu, què són? Doncs bé, a continuació us informaré una mica sobre aquestes web. 

Les web 2.0, són aquelles amb les quals el propietaris de la web, comparteixen la seva informació amb els lectors de la pàgina, és a dir, interactuan amb el seu públic. D'aquesta manera tothom que sigui lector d'aquests tipus de pàgines, podrà obtenir, modificar i empraar aquesta informació sempre i quan s'esmenti a l'autor. Alguns exemples de web 2.0 serien comunitats basades en web com els blocs i les wikis.

El concepte web 2.0 va ser creat per O'Reilly Media que és una empresa editorial dels Estats Units dedicada principalment a la publicació de llibres relacionats amb la programació informàtica.
Va proposar aquest concepte ja que volia referir-se a la segona generació de les webs que es basan en comunitats i en serveis d'allotjament que faciliten la col·laboració i el fet de compartir entre usuaris fotografies, textos i vincles amb altres llocs Web. Alguns exemples molt clars són ''You Tube'' i ''Flickr''

En definitiva, quan esmentem el terme Web 2.0 ens referim a un conjunt d'aplicacions i pàgines d'internet que utilitzen la creació col·lectiva i la intercreativitat per proporcionar serveis interactius en xarxa.

dijous, 3 d’octubre del 2013

Treballem amb Youtube

Aquí us deixo un vídeo d'una petita història que hem realitzat per a treballar amb YouTube.
A partir de diferents escenes gravades i d'estar modificant-les mitjançant el programa de YouTube hem aconseguit aquest vídeo, vam haver de grabar les escenes i un cop grabades vam fer les modificacions retallan i afegin música.

Espero que us agradi el resultat final.



    



dimarts, 1 d’octubre del 2013

Llenguatge i llengua

Avui dia, tenim una idea equivocada sobre la llengua i el llenguatge, us faré entendre la diferéncia gràcies a la classe de COED i un text que he trobat a la vikipèdia on està molt clar i ben explicat.

El llenguatge és la facultat de poder comunicar els propis pensaments o sentiments a un receptor o interlocutor mitjançant un sistema o codi determinat de signes interpretable per a ell. Es per aixó que el llenguatge té un caracter individual i per altre banda un de social.

Per tant el llenguatge és una forma de comunicar-se i expressar-se que pot manifestar-se de diferents maneres a traves de l'art, la música, la dança, el dibuix, l'escultura...kdkdj


En canvi, una llengua o idioma n'és una representació particular no artística. En matemàtiques i informàtica s'utilitzen també llenguatges formals pràctics, com la lògica o algun llenguatge de programació.

Algunes de les característiques del llengatge humà són:

1. La possibilitat d'establir comunicació.

2. La més evident és potser la capacitat de referir-se a realitats allunyades en el temps i l'espai del moment comunicatiu o fins i a tot de referir-se a realitats no existents. 

3. No està lligada a cap òrgan o necessitat concreta, sinó que hi intervenen molts factors. Per aquest motiu hi ha tanta varietat de missatges possibles.

Segons les funcions del llenguatge, predomina l'ús del llenguatge escrit en les funcions referencials i poètiques, mentre que emprem, predominantment, el llenguatge oral en les funcions conatives i fàtiques.

Per que tingueu unes idees ben clares i separades sobre el llenguatge oral i escrit us presento aquestes característiques de cadascun:

Elements característics del llenguatge oral
  • Presència d'elements prosòdics (entonació, accent, pausa,...)
  • Presència d'elements paralingüístics (qualitat de la veu, ritme, to, intensitat...)
  • Presència d'elements extralingüístics (cinèsics - postura-, proxèmics - distancia-)
  • Presència d'elements fàctics o elelements retroalimentadors del canal (feedback)
  • Presència de Díptics (o senyalitzadors) (pronoms personals, adverbis de lloc i temps, amb la possibilitat de substituir-los per gesticulacions, donada la presència d'elements extralingüístics)
  • Indicadors de planificació "en línia" del discurs i de l'adaptació d'aquest a la reacció de l'interlocutor


Elements característics del llenguatge escrit
  • Presència de recursos gràfics (entre cometes, subratllat,...)
  • Presentació estructurada del text
  • Major complexitat en la construcció sintàctica (subordinació, frases més llargues que en la llengua oral)
  • Major elaboració del discurs (presència de marcadors de relacions entre frases, connectors lògics, organitzadors retòrics d'aquest,...)
  • Organització del discurs en termes de subjecte+predicat
  • Major densitat de la informació
  • Elements lèxics plens

Espero que us serveixi aquesta informació per tenir una mica més clares les idees.