diumenge, 27 d’octubre del 2013

Creative Commons


En aquesta nova entrada parlaré sobre la llicencia Creative Commons (CC).

L'objectiu de Creative Commons és facilitar a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin o modifiquin la seva obra com una pagina web, imatge o d'altres sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies

Creative Commons proporciona llicències als autors per tal que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. Cal dir que no dóna llicències totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el Copyleft i aquestes condicions les escull el propi autor. 

Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat", Creative Commons proposa tenir "alguns drets reservats".

Creative Commons va ser fundada l'any 2001 i llançada el 2002 als Estats Units, amb el suport del Centre del Domini Públic, per James Boyle i Lawrence Lessig. 

Hal Abelson, Eric Saltzman (advocat i expert en ciberlleis) i Eric Eldred (editor web). Estudiants del Berkman Center for Internet & Society a la Harvard Law School han ajudat també en el projecte. Lawrence Lessig n'és l'actual president i és professor de dret a la Universitat de Stanford, que és on s'ubica actualment Creative Commons. A l'estat Espanyol concretament, el projecte fou resultat d'una necessitat a la UB (Universitat de Barcelona) per gestionar el material docent que el professorat penjava a internet.

La imatge que ens podrem trobar per identificar Creative Commons a una pàgina web és:


                                                      


Aquí podeu veure els diferents tipus de llicències:


Reconeixement (by).




Reconeixement - NoComercial (by-nc).




Reconeixement - Nocomercial - CompartirIgual (by-nc-sa).





Reconeixement - Nocomercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd).




Reconeixement - CompartirIgual (by-sa).






Reconeixement - SenseObraDerivada (by.nd).


A continuació, us deixo la direcció d'una pàgina web on podreu veure un vídeo que explica clarament les creative commons.

http://cyber.law.harvard.edu/blogs/gems/ion/secreativo.swf








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada