dissabte, 19 d’octubre del 2013

Cultura lliure i Programari lliure

A les classes de GTIC hem estat treballant alguns conceptes com programari lliure i culture lliure.

Podem definir cultura lliure com un moviment que promou el fet de crear i compartir la cultura amb uns principis de llibertat que són semblants als del programari lliure.

Un exemple ben clar sobre la cultura lliure és la vikipèdia, ja que com tots sabem, es crea a nivell global de manera col·laborativa sempre hi quan respectis una sèrie de pautes.

El programari lliure o també anomenat software lliure, és el que pot ser utilitzat, estudiat, modificat amb l'intenció de millora i que pot ser redistribuit en una versió modificada o sense modificar, és a dir, amb millores o no, i aquest ha de ser compartit encara que pot tenir una sèrie de petites restriccions per tal d'assegurar-lo per als pròxims destinataris.

Un programa del programari lliure ha de permetre aquestes 4 llibertats:
  • Llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit
  • Llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés al codi font és un requisit.
  • Llibertat de redistribuir còpies
  • Llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. L'accés al codi font és un requisit.
Capítol Programari lliure del programa Bit@bit que es troba a l'Edu3.cat:


                   Edu3.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada